In economische barre tijden wil je als ondernemer vaak zo flexibel mogelijk zijn wat betreft je personeelsbestand. Tijdelijke- en nulurencontracten kunnen daarin een rol spelen, maar pas op voor de valkuilen, stelt Sonia Beedie, advocaat bij Pellicaan Advocaten.

De flexibele schil van een onderneming kan veel vormen aannemen. Zo kun je uitzendkrachten inhuren of zzp’ers inschakelen. Maar veel ondernemers en arbeidskrachten geven toch de voorkeur aan een dienstverband. Ook dan kun je ervoor zorgen dat je redelijk flexibel blijft door middel van tijdelijke contracten. Maar je moet wel blijven opletten, want de tijdelijkheid van die contracten kan weleens een illusie zijn.

Contract voor bepaalde tijd

Een van de manieren om een flexibel personeelsbestand te creëren, is het hebben van personeel met een contract voor bepaalde tijd. Een contract voor bepaalde tijd garandeert de werkgever dat er na het verlopen van de afgesproken periode gemakkelijk afscheid genomen kan worden van de werknemer.

Werkgevers moeten wel oog te hebben voor de in de wet opgenomen ‘ketenregeling’. Deze regeling bepaalt dat een werknemer automatisch een contract voor onbepaalde tijd krijgt wanneer hij of zij drie keer een contract voor bepaalde tijd heeft gehad, of in totaal 36 maanden voor bepaalde tijd in dienst is geweest.

De ketenregeling beperkt daarmee de flexibiliteit van contracten voor bepaalde tijd. Het kan trouwens zijn dat van deze regel in de cao wordt afgeweken; bijvoorbeeld dat er maar twee keer een tijdelijk contract kan worden gegeven.

Tijdelijke uitbreiding van de uren

In veel branches wordt er veelvuldig gebruikt gemaakt van contracten die tijdelijk de uren van een werknemer uitbreiden. Vaak gebeurt dit om (tijdelijke) uitval van andere medewerkers als gevolg van bijvoorbeeld ziekte of zwangerschapsverlof op te vangen.

Veel werkgevers realiseren zich niet dat het aangaan van dit soort tijdelijke contracten meegeteld kán worden als schakel in de hiervoor genoemde ketenregeling. Dit betekent dat een werknemer eerder dan wellicht gewens een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd heeft gekregen. Soms gebeurt dit zelfs ongemerkt. Je denkt dat het contract van een werknemers automatisch afloopt op datum x, maar dan blijkt die werknemer plots in vaste dienst.

Nulurencontract

Een ander aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien is dat ook wanneer er sprake is van een nulurencontract voor bepaalde tijd, dit soort contracten meetellen voor de ketenregeling. Hiervoor geldt dus hetzelfde als bij de tijdelijke uitbreiding van de uren, er kan snel of ongemerkt sprake zijn van een contract voor onbepaalde tijd.

Afhankelijk van de omstandigheden zijn er ook uitzonderingen op de ketenregeling denkbaar. Zo bestond kan bijvoorbeeld in de cao van de ketenregeling worden afgeweken en heeft er tijdelijk wetgeving gegolden op basis waarvan voor werknemers tot 27 jaar een uitzondering werd gemaakt. Verder is van belang dat niet meer dan drie maanden tussen de opvolgende contracten voor bepaalde tijd zitten. Is dat langer, dan kun je opnieuw beginnen met tellen voor de keten.

Omzetten van onbepaalde naar contract voor bepaalde tijd

De ondernemer die zijn flexibiliteit wil vergroten, zou het goed uitkomen als hij mensen die nu een contract voor onbepaalde tijd hebben, een contract voor bepaalde tijd zou kunnen aanbieden. Dit is echter heel erg lastig vanwege de zogenoemde rageltieregel.

De ragetlieregel houdt in dat een contract voor onbepaalde tijd alleen kan worden opgevolgd door een contract voor bepaalde tijd, wanneer het contract voor onbepaalde tijd rechtsgeldig is opgezegd.

Een contract voor onbepaalde tijd kan alleen rechtsgeldig opgezegd worden wanneer dit door tussenkomst van de rechter wordt ontbonden, of wanneer er een ontslagvergunning voor deze werknemer is afgegeven door het UWV.

Indien het contract van onbepaalde tijd niet op deze wijze is opgezegd zal een contract voor bepaalde tijd dat daarna met dezelfde werknemer overeengekomen door de rechter worden beschouwd als een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Het eindigt dus niet na het verlopen van de daarin opgenomen periode.

Lees ook

Sonia Beedie: einde dreigt voor payrolling

Wat zijn de voordelen en nadelen van payrolling?

Download een gratis voorbeeld nulurencontract op Z24Tools

Download een gratis voorbeeld arbeidsovereenkosmt op Z24Tools

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl